Jadul
Jadul este recunoscut ca piatra pretioasa de peste 7000 de ani. Numele de jad dateaza din timpul cuceririi Americii Centrale si de Sud de catre spanioli si vine de la "piedra de ijada", fiind vazuta ca protectoare impotriva bolilor de rinichi. Astazi jadul este pretuit pentru frumusetea lui. Este disponibil in mai multe culori: verde, alb, roz, rosu, negru, maro si violet, dar verdele smarald este cea mai apreciata.
In perioada precolumbiana maiasii, aztecii si olmecii pretuiau jadul mai mult decat aurul. In Egiptul antic jadul era admirat ca piatra dragostei, pacii interioare, armoniei si echilibrului. Astazi jadul este in continuare privit ca un simbol al binelui, frumusetii, compasiunii, modestiei, curajului si totodata simbolizeaza erotismul feminin.
Coralul
Exista o clasa aparte de pietre semipretioase care de fapt nu sunt deloc "pietre". Ele sunt mai degraba de origine organica decat minerale cu structura cristalina si s-au format prin procese biologice (animal sau planta). Clasa de pietre semipretioase organice include: chihlimbarul, fildesul, perlele si jetul (lemnul fosilizat).
Coralul ca piatra semipretioasa provine din scheletele de corali din locurile stancoase si intunecoase de pe fundul marii. Cele mai pretioase varietati de coral se gasesc in marea Mediterana, Marea Rosie si coasta Japoniei. Paleta de culori variaza de la rosu intens la portocaliu, roz, alb, albastru si negru.
Granata (Almandine Garnet)
Granatele sunt pietre semipretioase apreciate pentru duritatea lor excelenta si pentru culoarea rosie intensa datorata prezentei fierului.
In antichitate si evul mediu oamenii credeau ca spatiul cosmic este reflectat in pietrele pretioase, iar corespondentele granatei erau Marte, Mercur si Pluto. Puterile vindecatoare ale acestei pietre au fost mentionate timp de secole in scrieri, recomandandu-se purtarea ei in apropierea partilor vatamate. Granata este deasemenea piatra celor nascuti in ianuarie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu